lauantai 20. joulukuuta 2014

Ruokakuulumisia ja itsekeksimiä "reseptejä"

Lupailin ainakin omaksi ilokseni päivitellä tänne aika ajoin mitä ruokarintamallani (heh) kuuluu. Paljoakaan ei ole viime kertaiseen kirjoitukseen tai videoon verrattuna muuttunut, sillä pyrin yhä välttelemään turhia hiilareita ja tankkaamaan enemmän proteiineja. Vaikka toisaalta, ainahan sitä jotain pientä muuttuu ja kehittyy omalla painollaan eteenpäin.

Okei, jos ollaan rehellisiä niin lähiaikoina terveellinen ruokavalioni EI ole ollut aivan niin terveellistä. Kaikki mahdolliset pikkujoulut, ravintolaillalliset, laivaristeilyt sun muut ovat todellakin jyränneet ruokatottumuksia aika täysillä, vaikka kotikokkailu onkin onneksi pysynyt yhtä terveellisenä kuin ennenkin. Ongelma onkin se, että menoa on niin paljon ettei kotona ole melkein ehtinyt edes olemaan. :'D Kuntosalillekaan en ole päässyt niin usein kuin haluaisin, sillä joko olemme jossain suunnitellussa tapahtumassa tai sitten Mikko on iltavuorossa. Tulevaisuudessa (kun Taika on vanhempi ja uskallan jättää hänet tuntemattoman hoitoon) aijon hyödyntää kuntosalin lapsiparkkia ja päästä treenaamaan riippumatta Mikon työvuoroista. :) Mutta se ei nyt liittynyt ruokaan, joten palataanpas kuitenkin asiaan. >.<







Mmmm, salaatteja! Ihanan kevyttä, mutta ruokaisampien lisukkeiden kanssa myös täyttävää. :) Yllä näkyvät ovat nähtävästi kaikki tonnikalasalaatteja (eri päiviltä kylläkin, ehkä jopa eri viikoilta...) joiden täytteenä vaihdellen salaattia, kurkkua, tomaattia, fetaa, raejuustoa, porkkanaa, aurinkokuivattua tomaattia, avokadoa, paprikaa, oliiveja ja salaatinkastiketta.

Ruokakaupan HeVi-osastolla tulee yhä vietettyä hetki jos toinenkin haalien kaikkia mahdollisia kasviksia, joista saada terveellisiä aterioita sekä inspiraatiota ruoanlaittoon. Vaikka vihannesten kokkaaminen tuntuukin osittain työläältä, se on oikeasti hyvinkin yksinkertaista ja helppoa! Kun aikaa on enemmän käytössä , tuhlaa hetki vihannesten pilkkomiseen ja laita ne porisemaan kattilaan. Enempää työtä ei sillä hetkellä tarvikaan tehdä, koska jos juuri sillä hetkellä et ole aikomassa syödä, keitetyt vihannekset voi pakata jääkaappiin ja käyttää niitä helposti seuraavan ruoanlaiton yhteydessä. (Plus, yhtä yksinkertaisesti saat samalla keitettyä vauvalle vihanneksia soseiksi!)

Itse saatan pilkkoa esimerkiksi parsakaalin ja kesäkurpitsan, keittää ne samassa kattilassa ja käyttää kokkailuun sitten kun siltä tuntuu. Keitettyjä vihanneksia voi vaikka lisätä pannulle munakkaaseen, syödä sellaisinaan ruoan lisukkeena, tehdä niistä sose- tai tavallista keittoa, valmistaa kastiketta tai soveltaa omakeksimää mössöä. xD Itse käytän näitä kaikkia, ja erityisesti "Maria-mössöt" ovat kovassa suosiossa, joihin saa lisättyä melkein mitä vain, kunhan ensin miettii sopivatko maut keskenään yhteen. (Ja vaikka yhdistelmä kuulostaisikin ensiksi villiltä, kannattaa olla rohkea kokeilemaan uutta sillä kaikesta voi yllättyä. :) )

Salaattia ja paistettua lohta (mmmm, lohi<3<3<3) sekä kasviskeittoa! Keitto sisältää parsakaalia, kesäkurpitsaa, linssejä, tomaattimurskaa, tomaattisosetta, chili-kastiketta, mausteita ja vettä.

Olen vielä hieman arka vihannesten käyttäjä ja vasta opettelen vieraampien vihannesten tuomista osaksi arkiruokia. Osan vihanneksista saatan myös ostaa säilykepakattuna. Lempparivihanneksiani ovat tällä hetkellä kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, myskikurpitsa, munakoiso, bataatti (lähinnä Taikalle, mutta joskus myös itselle), sipuli, valkosipuli, porkkana, paprika, perus salaatinainekset, pakastepinaatti, pakastevihannesseokset, maissi, avokado, aurinkokuivattu tomaatti, pavunversot, oliivit, herkkusieniä sekä perinteiset salaatinainekset.

Myös kaupan Go Green -hippiruokaa ja muuta vastaavaa sisältävät hyllyt ovat alkaneet tuntua kiinnostavilta ja päädynkin nykyisin yhä useammin nappaamaan kärryyni jotain uutta! Vaikka olinkin yli kahdeksan vuotta elämästäni kasvissyöjänä, en ikinä oikein välittänyt niistä "oikeista" kasvisruokailijoiden käytämistä erikoisjutuista. Jos perus kasvikset alkavat hiljalleen tuntua helpolta ja suhteellisen vaivattomalta ruoan teolta, näissä kaikki on yhä silkkaa harjoittelemista! :'o Voisi koittaa selailla enemmän kyseisiä aineksia sisältäviä reseptejä saadakseen kokkailuun lisää intoa ja näkökulmia.

Näitä meillä tällä hetkellä löytyy kaapista. Soijarouhetta olen käyttänyt ennenkin, mutta muut ovat täysin uusia tuttavuuksia. Ainakin ruoanlaiton suhteen.
Vaikka toki ekologisuus, terveellisyys ja kasvivvyönti kiinnostavat jonkin verran, päälimmäinen tarkoitukseni oli saada näiden myötä ruokiin enemmän vaihtelua. Ensinnäkin liha on kallista, toiseksi se (tarkoitan sitä halvempaa lihaa johon raaskii käyttää rahaa) muuttuu aika nopeasti yksitoikkoiseksi ja kolmanneksi liha on mielestäni hiukan ällöttävää. xD Nojoo, viimeinen varmasti jakaa mielipiteitä, enkä minäkään nyt kaikkea lihaa ällöä, mutta kumminkin kaipaan lihan rinnalle vaihtelua.

Nyt olen siis panostanut yhä enemmän vegeruokiin ja niitä onkin tehty meillä kotona melkein päivittäin. Näin ollen proteiinien määrä on saattanut viime aikoina vähenyä, mutta noh katsotaan mitä tapahtuu. :)

Näyttää epäilyttävältä eikä oikein tahdo saada aineksista selvää, mutta tässä on sitä bulgur vehnää, parsakaalia, munakoisoa, sipulia, kookosmaitoa, chili-kastiketta ja mausteita.
Raejuustoa ja munakasta, jossa surimisuikaleita, tomaattia ja fetaa. Sekä ketsuppia, hehh..
Perus wokkivihanneksia, pakastepinaattia sekä härkäpapuja maustettuina chilillä sun muulla. Taidan olla nykyisin aikamoinen chilin kuluttaja...
Munakasta jossa pitkiä papuja
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tällä hetkellä ruokavalioon kuitenkin sisältyy terveellisten juttujen lisäksi mm. suklaa, joulupiparit ynnä muut mahdolliset jouluherkut... No mutta kun JOULU!!<3 Jumankauta, kai nyt sentään jouluna voi syödä vähän rennommin?? Tammikuussa ei ole sitten taas yhtään syytä olla herkuttelemassa, joten viimeistään silloin koitan petrata herkuttomuudessa paremmin. :'3 Vaikka ainahan sitä nyt joskus tulee vähän naposteltua. Ei kai se oikeasti ole niin vakavaa. ^^ Uskon että jos perus suokavalio on kunnossa, pieni herkuttelu ei sitä kaada. Ja onhan terveellinen ruoka nyt parempi kuin pikaruokien tai muiden kalorihirviöiden mässäily!

Wokki-vihanneksia ja jauhelihaa sekä raejuustoa.
Rurpitsaa, jauhelihaa ja aurinkokuivattua tomaattia. Maustettu mm. kermalla. Tämä oli aluksi oudon makuista, koska kurpitsa on itsessään hieman makeaa, mutta hetken totuttelun jälkeen makuun tottui ja jopa ihan tykkäsi. ^^
Bataatti-jauheliha -muusia (makeuden vuoksi vähän sama homma kuin edellisellä ruoalla), salaattia ja raejuustoa.
Maria-mössöä, jossa munakoisoa, porkkanaa, kukkakaalia ja tomaattimurskaa/sosetta. Paljon mausteita sekä chiliä!
Salaattia ja kukkakaalia.
Kuten annoksista huomaa, ne kaikki ovat melko samanlaisia, lukuunottamatta noita muutamia joissa olen käyttänyt aikaisemmin mainitsemiani erikoisempia aineksia. Tulisiko teille mieleen jotain muita aineksia joilla saisi minulle sopivaan ruokavalioon vaihtelua? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti