maanantai 20. kesäkuuta 2016

Bataattiburgeri tonnikalapihvillä! (Kuvallinen ohje)


Hellou rakkaat! :) Nyt tulisi pitkästä aikaa kivaa ruokavinkkiä, eli reseptiä yhteen itse sovellettuun terveyshamppariannokseen.

Koko kyseinen ruokakokeilu tai siihen pääseminen oli itseasiassa hauska juttu! Nimittäin menin tuossa yksi päivä bongaamaan netistä vinkin, jossa neuvotaan kokeilemaan raa-an bataatin siivujen paahtamista leivänpaahtimessa ja tehdä siitä "voileipä" ilman itse leipää. Bataatti"leivän" päälle voisi asetella perus leipätäytteitä, eli levitettä, juustoa, leikettä ja kasviksia tai esimerkiksi avokadoa, banaania tai tahnaa. (Linkit esimerkkijuttuihin mm. tässä ja tässä.) Nappasin innokkaasti seuraavalla lähikauppareissulla koriini muiden ostosten lisäksi bataatin ajatellen yllättäväni Mikon joku kerta suunnittelemillani bataattileipäsillä. Kotona Mikko huomasi ostokseni ja kysyi mihin olin suunnitellut bataatin käyttöä. Päätin luopua yllätyksestäni ja kerroin miten hauskasta ideasta olin lukenut netissä ja miten haluaisin kokeilla sitä itsekin käytännössä. Yllätyksekseni Mikko alkoikin nauraa. Hän oli kuulemma JUURI lukenut vastaavanlaisesta reseptistä, jossa bataattisiivuista kootaan hampurilainen, ja ajatteli yllättävänsä minut sellaisella! :'D Hahaa! Aika näppärää kyllä omistaa niin samanlaisia ruokamieltymyksiä ja kokeiluhaluja omaava puoliso. :----)

Ajattelin että mikäs siinä, bataattiburgeri kuulosti vielä paremmalta idealta joten eräänä päivänä ryhdyttiin tuumasta toimeen!

Itse olen nykyisin vähentänyt lihan syöntiä todella paljon ja leikannut ruokavaliosta kokonaan punaisen lihan pois. Syön yhä toisinaan kanaa ja kalaa, joten haluttiin tehdä hamppariimme pihvit, joissa yhdistyisivät meille kummallekin mieluisat ainekset. Mies oli kuulemma törmännyt johonkin kasvispihvireseptiin, jossa käytettiin papuja. Googlettelimme sitä ja löysimme tämän ehdotuksen. En kuitenkaan halunnut tunkea omiin pihveihimme kaurahiutaleita, joten päätimme heittää ainekset lonkalta ja soveltaa pihvisisällöt haluamamme mukaan. Ihme ja kumma, meidän pihveistä tuli oikeasti tosi hyviä, joten halusin ehdottomasti jakaa kehittelemämme reseptin myös täällä sekä teidän että tulevaisuuden itseni iloksi, kun taas joskus haluan kuitenkin tehdä näitä uudestaan. :D Ainekset siis löytyivät kaikki valmiiksi meidän kaapeista, joten kokonaisuuden lopputulos oli hyvin meidän näköinen sovellus!

Näitä juttuja tarvitset:



Burgeri"sämpylänä" toimii tosiaankin bataatti, joka leikataan raakana noin paahtoleivän paksuisiksi siivuiksi ja paahdetaan kypsäksi leivänpaahtimessa. Paahtimen tehot kannattaa pistää täysille ja bataattilohkoja kannattaa paistaa kaksi tai kolme kertaa peräkkäin, jotta sen koostumus muuttuisi pehmeäksi ja osittain rapeaksikin oman mieltymyksen mukaan. Itse pestiin bataatti extrahyvin ja jätettiin reunoille kuoret. Ne jäivät ehkä vähän vaikeammin pureskeltaviksi, mutta toisaalta auttoivat pitämään bataattia kasassa. :) Jos siis kuoret häiritsevät sinua, ne kannattaa leikata pois paahtamisen jälkeen.

Bataatit voi halutessaan kypsentää myös uunissa, jolloin uuni lämmitetään 225 asteiseksi ja bataattisiivut pidetään siellä noin 15-20 minuuttia.

(Kantapään kautta opittua: jos käytät kypsentämiseen paahdinta, muista myöhemmin vaihtaa paahtimen säädöt takaisin pienemmälle. Muuten saatat  seuraavalla kerralla leipää paahtaessa joutua syömään melkoisen kuivaa korppua. :''DD Heh heh..)

Paahdetut bataattisiivut, joiden paahtimesta ulos saamiseen on käytetty apuna haarukkaa. :D





Pihveihin tarvitset:   (n. 8-10 kpl)

  • Purkillinen (420g) kidneypapuja suolaliemessä (uskoisin, että mitkä vaan pavut voisivat yhtälailla käydä)
  • Purkillinen tonnikalaa paloina öljyssä (185g)
  • Kaksi munaa
  • Puolitoista ruokalusikallista aurinkokuivattuja tomaatteja (kuutioina)
  • Puolikas paketti (eli n. 100g) fetajuustoa (tai anteeksi, SALAATTIJUUSTOA...)
  • Puolikas iso sipuli pilkottuna
  • Halutessaan kaksi valkosipulikynttä survottuna
  • Oman maun mukaan mausteita, kuten pippuria ja chiliä (en itse laittanut ollenkaan suolaa, koska käytettiin tuollaisia suolattuja säilykkeitä)
Surautin kaikki ainekset yhdessä muovikulhossa sauvasekoittimella muussiksi, ja seos oli valmis! Massasta tuli mukavan paksu ja helposti käsiteltävä.




Asettelin lusikalla leivinpaperilliselle ritiläpellille sopivan kokoisia "lettuja" ja pistin 200 asteiseen uuniin noin viideksitoista minuutiksi. Minun pihveistäni (yhteensä kahdeksan kappaletta) tuli tosiaan aika isoja, jolloin ne valmiissa hampparissa möllöttivät hieman bataattireunojen yli. Halutessaan voi siis tehdä pienempiäkin, jolloin lukumäärä saattaa kasvaa yhdeksään tai kymmeneenkin pihviin. :)

Jännitettiin vähän kypsyvätkö pihvit uunissa tasaisesti vai jäävätkö ärsyttävästi keskeltä löllöiksi. Paistaessa kannattaa seurailla pihvien ulkonäköä ja kypsentää ainakin sen verran, että niistä tulee selkeästi kiinteitä ja muodossaan pysyviä. Itse paistoimme näitä tosiaan sen 10-15 minuuttia, jonka jälkeen pihvit näyttivät tältä:

Takimmaiset kolme pihviä on käännetty toisin päin. :)


Kypsät pihvit olivat päältä jonkin verran ruskettuneita, mutta alta entistäkin kypsemmän näköisiä. Pihvin koostumus oli juuri sopivan kiinteää, muttei kovaa, eli ainakin omaan makuuni juuri sopivanlaista ja miellyttävää syötäväksi.


Sitten vain eikun kokoamaan burgeri kasaan! Itse laitoimme hampparin väliin juustoa sekä kastikkeita, kuten (kevyt)majoneesia ja savun makuista HP-kastiketta, mutta mikä vain itselle mieluinen lisäke voisi varmasti yhtä hyvin sopia tilalle tai joukon jatkeeksi. :> Olisin itse voinut esimerkiksi kaivata hieman sinappi-kurkku-salaattia, mutta meillä ei valitettavasti sellaista ollut. :( Lisäksi väliin voi laittaa tietysti kasviksia, kuten tomaattia ja salaattia, mutta varokaa ettette täytä burgerianne liikaa! Tuosta meidänkin versiostamme tuli meinaan todella korkea, ja leukaluuni joutuivat menemään aivan ääriasentoon saadaakseni haukattua siitä palasen! :'DD Bataatti kun ei ilmavan sämpylän tavoin "anna periksi", vaan on melkoisen paksua ja koostumukseltaan tuhtia tavaraa. Siksi halusin tehdä hampparin kaveriksi myös tuoresalaatin, jotta kasviksia voisi sitten syödä samanaikaisesti kylkiäisenä. :)




Sellainen annos siitä sitten tuli, ja nälkä kyllä lähti! :'D Minä en tosiaan jaksanut syödä yhtään tuon enempää, mutta Mikko halusi tehdä itselleen vielä toisen "puolihampparin" yhdellä bataattisiivulla sekä pihvillä. Bataattia ei siis maustettu tässä meidän versiossa mitenkään, ja se olisikin ehkä kaivannut vähän suolaa päälle ripoteltuna. Toisaalta kastikkeista tuli jonkin verran makua, niin en varsinaisesti itse ainakaan tarvinnut sen enempää. :)


Makuelämyksenä bataatti"leipä" oli kyllä erikoinen, mutta kaikin puolin hyvä kokemus! Ei se ehkä kokonaisuutena kuitenkaan ns. voita sitä perinteistä sämpylää tai ruisleipään tehtyä hampurilaista, mutta on mukavaa vaihtelua ja saa erityisiä lisäpisteitä terveellisyydestään. :> Lisäksi bataattiburgerista ei tullut ainakaan itselleni ollenkaan sellaista ähkyä mitä normaalisti hamppareista tahtoo vähän tulla, ja taas toisaalta nälkä pysyi poissa pitkään. Tuli siis sopivan kylläiseksi, eikä tapahtunut sellaista mäkkärimättö-efektiä, jossa (Mikkoa lainatakseni) yhden röyhtäisyn jälkeen on taas nälkä. xD Haha!

Suosittelen kyllä lämpimästi bataattiburgerin testaamista, sillä resepti oli tosiaankin melko simppeli eikä aineksiakaan ole tusinakaupalla erilaisia. :) Pihviin täytyy kyllä sanoa olleeni melko tyytyväinen ja jopa yllättynyt siitä, miten hyvää siitä tuli tuollaisena itsekehiteltynä random-reseptinä! Pavut eivät oikeastaan edes maistuneet tuolta läpi, mutta toivat hyvin sitä "täytemassaa" jolla pihvistä tuli kiinteä. Muna taas puolestaan liimasi kokonaisuuden yhdeksi, ja auttoi pitämään aineksia kasassa. :)

Kertokaa ihmessä millaisia fiiliksiä reseptini teissä herätti tai jos aijotte kokeilla sitä itsekin! Mukavia ruokaelämyksiä, moips! ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti