lauantai 14. marraskuuta 2015

Mikon lahjatoivelista ja ekologinen joulu?

Ja samalla aiheella, eli joululahta-toivelistoilla jatketaan! :D

Viimeisempänä, muttei vähäisempänä, tulee perheen isännän eli Mikon lahjatoiveita. Herran lista eroaa tosin minun listastani aika paljonkin, mutta sehän on vain hyvä että toiveet ovat juuri lahjan saajan näköisiä. :)

Aika miehekkään näköistä settiä, kieltämättä! :'D Haastatellessani Mikkoa millaisia asioita tämä haluaisi saada, nämä yllä olevat jutut nousivat kuitenkin ensimmäisinä mieleen. Noh, mikäs siinä sitten! :)


Tuli muuten edellisen postauksen kommenttiboksissa esiin hyvä pointti, jonka haluaisin nostaa myös tänne postaukseen asti kirjoitettavaksi! :) Ihana lukija kommentoi, että eihän se ole erityisen ekologista tehdä tällaisia lahjatoivelistoja, toisin kuin minä olin kyseisessä postauksessa väittänyt. Jos ei lahja miellytä, sen voi laittaa kiertoon antamalla kaverille tai viemällä kirpputorille. Jos taas haluaa viettää ekologisempaa joulua, kannattaa suosia itse tehtyjä lahjoja tai hankkia lahjat käytettyinä. Hyviä vinkkejä! :)

Se mitä edellisen tekstin pikaisella ekologisuus-viittauksellani yritin sanoa, taisi kuitenkin jäädä vähän epäselväksi (olisihan sitä voinut toki avata hieman enemmän xD). Päälimmäinen syy, miksi ylipäätään koen tarpeelliseksi tehdä lahjalistoja on se, että olen yksinkertaisesti saanut elämässäni aivan liikaa turhia ja tarpeettomia lahjoja. Uskokaa tai älkää, mutta jopa lähisukulaisteni antamista paketeista on välillä kuoriutunut sellaista, mikä on loksauttanut leukani paikoiltaan. "Ööh, mikä tää edes on?" Älkää ymmärtäkö väärin, mä en tarkoita että jokaisen lahjan täytyy aina olla ehdottomasti saajansa näköinen, mutta vuosien saatossa minua on vain alkanut harmittaa todella paljon. Tulee kiittämätön olo, kun en pidäkään saamani lahjan sisällöstä ja joudun näyttelemään olevani iloinen. Tulee surullinen mieli, kun tajuan miten paljon (tai vähän, ihan sama) rahaa on toisella henkilöllä taas mennyt lahjaan, joka on minulle täysin tarpeeton, ja jonka tiedän saman tien yrittäväni antaa eteenpäin. Tulee huono omatunto, kun toinen odottaa minun olevan aidosti innostunut antamastaan lahjasta, kun omassa mielessäni liikkuu lähinnä "voi ei, mitä tällekin jutulle voisi taas tehdä?"

Ollaan saatu monta kertaa lahjaksi juttuja, mitä ei todellakaan tarvita ja joille ei vain ole meidän perheessämme käyttöä. On tullut kalaleikkuulautaa, naamasaunaa, donitsinteko-konetta, julistetta, ei yhtään oman tyylisiä koruja ja laukkuja, parsakattiloita, väärän kokoisia / ei yhtään itsensä näköisiä vaatteita, kanan muotoisia lasikippoja, epäkäytännöllisiä astioita, turhia ja tarpeettomia elektroniikkalaitteita jne jne jne. Näitä kaikkia on pyritty aina antamaan eteenpäin, tuputtaa kavereille tai miettiä kuka tuttava sellaista voisi tarvita. Monet jutut ovat kuitenkin jääneet lojumaan vuosikausiksi kotimme nurkkiin pölyyntymään, kunnes viimeistään muuton yhteydessä ovat päätyneet kaiken kiireen ja härdellin keskellä armottomasti roskikseen.

Pari vuotta sitten saatiin järkättyä aivan huippu juttu, Mikon tehdessä opinnäytetyönsä puolesta kyselyä mielenterveyskuntoutujien palvelukeskuksissa! Saatiin idea suorittaa kaikkien vastanneiden kesken arvonta, jossa ihmisillä olisi mahdollisuus voittaa juurikin näitä meille tarpeettomiksi jääneitä lahjaksi saatuja esineitä ja laitteita! :D Oli aivan mieletöntä ilahduttaa näillä pienillä ylläreillä muita ihmisiä, varsinkin kun samalla pääsi itse eroon turhista ja tarpeettomista tavaroistaan. :)) Tämän kaltaiset tempaukset olisivat hauska tapa pistää tavaraa kiertoon, mutta valitettavasti niiden tekeminen ei ole niin yksinkertaista ja on ennen kaikkea erittäin aikaavievää hommaa.

Mutta silti. Minua harmittaa ajatus, että joudun antamaan minulle lahjoitetun tavaran pois. Minua surettaa tuottaa pettymys lahjan antajalle, joka halusi lahjallaan ilahduttaa minua, mutta epäonnistui siinä jälleen pahan kerran. Vaikka lahjalistan tekeminen ei itsessään ole mikään ekologinen teko, niin minusta toivomansa lahjan saaminen on silti ekologisempaa kuin ei-toivotun lahjan saaminen, vaikka sen pistäisikin sitten kiertoon. Esineiden kierrättäminen on ekologista, mutta vielä ekologisempaa on vain olla ostamatta turhia juttuja ollenkaan. Jos joka tapauksessa JOTAIN haluaa ja aikoo kerran hankkia, niin eikö ole parempi ostaa tarpeellinen tai toivottu asia, tarpeettoman sijasta?

Joulu on kaiken kaikkiaan melko epäekologinen juhla. Järkyttäviä määriä lahjoja, metsästä haettavia kuusia ja sähköjä kuluttavia valosarjoja. Olen yrittänyt ehdottaa, että jättäisimme lahjojen ostamisen kokonaan. Se ei kuitenkaan saanut erityistä kannatusta, ja myönnän kyllä kyseisen ajatuksen olevan omastanikin mielestä hieman ankea ja tunnelmaa latistava idea. Olen pyrkinyt jo joitakin vuosia tehdä ainakin osan antamistani lahjoista itse; kutomalla, antamalla tekemiäni savitöitä tai maalauksia, leipomalla ja tekemällä neulahuovutus-rintamerkkejä tai koruja. Minusta itsetehdyt lahjat ovat ihania, ja tykkään ainakin itse ilahduttaa sellaisilla muita. En voi kuitenkaan vaatia tai odottaa muidenkin tekevän lahjoja minulle itse, mutta voin toivoa millaisilla lahjoilla he pääsisivät minua ilahduttamaan. :)


Mitä mieltä te muut olette joulun ekologisuudesta? Millä keinoilla olette yrittäneet tehdä teidän joulustanne ekologisemman?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti