perjantai 28. marraskuuta 2014

Outoja tapoja ja pakkomielteitä kotona

Kuten varmasti jokaisella meistä enemmän tai vähemmän, myös minulla on oma tyylini tehdä kotona tiettyjä asioita tietynlaisella tavalla. Vaikka en olekaan erityinen siisteysfriikki, moni näistä pakkomielteistäni liittyy nimenomaan hygieniaan tai ainakin kuvitteelliseen sellaiseen. Tietyille pinttyneille ajatuksilleni ei ole olemassa mitään oikeaa "näyttöä" tai tutkimustuloksia (tai ehkä on, kertokaa?), mutta omassa päässäni perustelut ainakin kuulostavat järkeenkäyviltä ja loogisilta.

Yleinen ajatusmalli on, että pyrin aina mahdollisuuksieni mukaan välttää lian leviämistä sekä turhaa työtä. Pyrin löytämään keinoja, joilla arjen saa pyörimään helposti sekä sillä hetkellä että lähitulevaisuudessa. Kaikki näistä eivät tietenkään onnistu aina toteutumaan edes itselläni (puhumattakaan toisesta talouden aikuisesta..) mutta periaatteessa näin niiden yritän aina menevän. Pitemmittä puheitta siirtykäämme suoraan listaan:

Keittiö

 • Tahrat ja tipat (esimerkiksi kaatunut mehu tai maito, kuravesi, kissanoksennus tai muu -erite, ruokasutut ja oikeastaan kaikki muu paitsi pienet vesipisarat) pestään heti pois alta, jotteivat ne jämähtäisi vaikeasti irroitettaviksi. 
 • Tiskit esipestään, liotetaan tai huuhdellaan, jotta ne tulisivat pesukoneesta varmasti puhtaina eikä niitä tarvitsisi hinkata konepesun jälkeen ylimääräisiä kertoja.
 • Ennen ruoan laittoa AINA pestään kädet! Joskus olin niin natsi että kädet piti pestä aina ulkoa kotiin tullessa, mutta nyt avarsin katseeni tähän. Pliis, ei oo niin vaikeaa?!
 • Muutenkin kokkaillessa huuhtelen käsiä moneen otteeseen myös kesken ruoanlaiton esimerkiksi sen jälkeen kun olen koskenut ruoka-aineen kääröön tai tölkin ulkopintaan ja olisin seuraavaksi koskemassa itse ruokaa samoilla paljailla käsillä. Huuhtelen myös leikkuulautaa ja -veistä kun salaattia tehdessä ne likaantuvat tai vaihdan vihannesten pilkkomisen vaikkapa fetajuuston leikkaamiseen.
 • Ruoanlaitossa kaikki mahdolliset tekemisen ohella syntyneet roskat ja jätteet laitetaan suoraan roskikseen eikä jätetä pyörimään pisin pöytiä, tasoja ja tiskiallasta!Lika
 • Taikan porkkanatahraiset vaatteet hinkataan sappisaippualla ennen pesukoneeseen laittoa, mielellään mahdollisimman heti suttautumisen jälkeen. Ennen vauvavaate-pyykkäystä on siis ensin tarkistettava onko niissä tahroja.
 • Omat wc-pöntön ralliraitansa on jokaisen kakkaajan pestävä itse! Ärsyttää jos huomaan vessaan tullessani jonkun muun jättämiä jälkiä.
 • Kynsiä leikkaessa silput heitetään heti leikkaamisen päätteeksi roskiin eikä jätetä niitä lojumaan olkkarin pöydälle tai muille yllättäville paikoille.
 • Kotona ei käppäillä ulkokengillä! Kengät on aina jätettävä lattialle/telineeseen max. 1,5 metriä eteisen ovesta koska hiekka keskellä olohuonetta on ihan peestä!
 • Likaisilla (=bussin tiesmitäeritteitä kantavilla penkeillä istunneilla esimerkiksi) ulkona ja kaupungilla käytetyillä housuilla EI mennä sängyn puhtaisiin lakanoihin! Sinne ei ole myöskään asiaa ulkoilevilla kissoilla.Käytännöllisyys
 • Kotona olisi suotavaa muutenkin käyttää kotivaatteita, koska a)niin ulkoliat eivät leviä kotioloihin ja b)hyvät ja "epämukavat" työ-/koulu-/kaupunki-/ulkovaatteet säilyvät paremmin ehjinä eivätkä veny esim. polvista kotisohvalla köllöttäessä.
 • Wc-paperirullan on AINA oltava telineessä OIKEIN päin, eli niin että rulla pyörii kohti pönttöilijää eikä seinää! Väärin päin olevat rullat ovat maailman ärsyttävimpiä, joten saatan vaihtaa rullan oikeaan asentoonsa myös esimerkiski kylässä... (hehe)
 • Turhat valot sammutetaan. Samoin TV jos sitä ei katsota.
 • Aina kun mennään olohuoneesta keittiöön, viedään samalla mukanaan kaikki mahdolliset vääriin nurkkiin ajautuneet astiat ja roskat. Näin tulee siivottua ihan huomaamatta.
 • Kissojen ruoka- ja juomakupit täytetään heti kun huomataan niiden tyhjentyneen eikä jätetä "jonkun muun" tekevän sen puolestaan.
Tekstin kuvituksena toimivat random kuvat kamerasta. Tämä asu on edellispäiväiseltä shoppailureissulta.

Tässä ainakin joitakin näin äkkiseltään mieleen tulleita juttuja. Täydennän jos keksin lisää. :'D Mutta mikä on yleisön mielipide? Ihan höpö-täti vai oliko jotain samoja juttuja kuin itsellänne?

Haastan muutkin bloggaajat tekemään tämän kaltainen talouden hoitoon ja siisteyteen liittyvä postaus omista erikoisista pakkomielteistä tai pinttyneistä tavoista! Linkatkaa samoin kirjoituksianne tänne ja vakuuttakaa etten ole ainoa. xD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti